Românii evită puiul la masa de Revelion, în baza unei superstiţii mai vechi. În unele cazuri, este acceptat curcanul, însă nu şi puiul, găina, cocoşul – păsări care scormonesc în pământ.
Unii, mai superstiţioşi spun că trebuie evitată carnea de pasăre, chiar şi cea de curcan. Bucătarul arădean Adrian Pop spune că: „Vorbim de superstiţii mai vechi. Cu toate acestea, carnea de curcan se va regăsi pe masa restaurantului la care lucrez. Eu unul nu cred în aceste superstiţii, dar trebuie adaptat meniul la cerinţele oamenilor”.
Superstiţia spune că nu este bine să se mânânce la cumpăna dintre ani carnea păsărilor care scormonesc în pământ pentru a-l împrăştia. Se crede că astfel se risipeşte binele şi prosperitatea din casă. Unii includ în această categorie chiar şi carnea de curcan, însă alţii spun că aceasta poate fi consumată, curcanul fiind un animal care se îndoapă, nu care scormoneşte în pământ.
Cert este că vorbim despre nişte superstiţii vechi care sunt mai mult sau mai puţin acceptate, în funcţie de zone şi de tradiţii. Rafturile magazinelor de specialitate sunt, însă, pline cu preparate din carne de pasăre. Unii cumpără, alţii caută alte variante, cum ar fi peştele, vita sau porcul. „La noi în familie nu se mănâncă deloc carne de pasăre, nici de curcan – la masa de Anul Nou.
Facem mâncare pentru câteva zile şi chgiar dacă nu mâncăm pasăre la masa de Revelion, nu mai gătim altceva pentru zilele următoare. Mergem pe variante de peşte şi vită, că de porc ne-am săturat de Crăciun”, povesteşte Aurel Cândea pentru adevărul.ro, un arădean aflat la cumpărături pentru masa de Revelion şi Anul Nou.
Hipermarketurile şi supermarketurile au, în aceste zile premergătoare noului an, oferte bogate, iar vânzările la carnea de pasăre au scăzut. „Au scăzut serios vânzările la carnea de pui şi preparate din pui. În schimb, se cumpără peşte, porc, vită şi preparate din această carne”, spune Florentina Schmidt, angajataă a unui supermarket din Arad.
Dincolo de superstiţii, carnea va sta la loc de cinste pe mesele românilor în aceste zile de final şi început de an. Cele mai consumate vor fi cea de peşte, vită, porc, şi în unele cazuri de curcan.